RSS

La Piazzetta Cluj – Doar daca insisti sa mananci ceva indigest

18 Oct

Intr-una din serile acestea am vizitat restaurantul pizerie La Piazzetta din Cluj, cu speranta ca voi manca italieneste. Nu a fost sa fie asa.

Ei bine dupa ce treci de portalul impunator si usile impozante de sticla, care daca le privesti cu atentie vezi cat de chicios sunt decorate, te izbeste un miros de detartrant ieftin cu miros de pastile de veceu gen Nufarul de pe vremea lui Ceausescu, si-ti aduci aminte ca aici era odinioara un magazin de metalo-chimice si feronerie. Daca inchizi ochii si inspiri, revezi cateva imagini cu vanzatori plictisiti in halate gri cu creionul chimic la ureche, avand coatele pe tejghea si intreband incetisor „ce pofteste tovarasu”.

Intru si ma asez la o masa mai in colt sa pot privi in voie toata sala si cinstita ospatarime. Inauntru vreo 6-7 mese ocupate si cel putin 5 ospatari un barman si o zana de sefa de sala (zic asta pentru ca avea atitudinea). Astept vreo cinci-sase minute ceea ce poate nu va pare mult, dar sa stiti ca in timpul asta cel putin doi ospatari stateau la bar fara prea multa treaba, vine o domnisoara la mine, nu foarte plictisita, si ma intreaba destul de amabila ce poftesc. Ii spun de limonada si pleaca, fara sa ma mai intrebe daca doresc si altceva sau daca o vreau cu zahar, apa plata sau carbogazoasa, cu gheata sau fara. Imi spun eu ca asa o fi obiceiul locului sau ca o fi avand o reteta speciala. Reteta speciala era apa cam calduta cu zahar si lamaie stoarsa, cred eu, cu tot cu coaja servita intr-un pahar care are o cu totul alta destinatie in barul clasic (iertati-i, ei sunt niste inovatori).

Vine si invitatul meu, dupa 7-8 minute vine si la noi cineva – cere si el o limonada, iar chelnerul il intreaba daca sa fie cu gheata sau cu apa minerala, acesta spune ca nu, chelnerul pleaca, iar mie imi incolteste o idee ciudata in cap, nu zic nimic pana aduce limonada cand il rog pe invitatul meu sa ma lase sa pun mana pe paharul lui sa vad cat este de rece. Era rece domnilor, iar gandul meu e ca limonada mea era una refuzata de altii cu ceva vreme in urma. Poate gresesc, poate nu!

Nu va mai spun ca meniurile sunt din secolul trecut din plastic, in format mic cu pagini alb-negru de genul „protectie documente”, jegoase precum niste abonamente RATUC, cu colile lipindu-se intre ele ca un linoleum soios, cu multe pagini si cu multe feluri de mancare care mai de care mai prost traduse si scrise.

Cerem antipasti, „bruschete” cum zic ei in meniu saracii, nestiind ca se scrie cu doi de t si ajunge sa scrii BRUSCHETTA, nu trebuie sa dai pluralul ca sa stie musteriul ca sunt mai multe si de aceea e asa de scumpa, eu cer cu gorgonzola si prosciutto, iar invitatul meu cu rosii si mozzarella si asteptam linistiti vreo 15 minute.

Vin „bruschetele”, ale mele mai aratoase decat ale prietenului meu, si ne facem semn sa schimbam cate una ca si asa erau cate cinci la fiecare. Ne apucam de mancat, eu ii zic ca gorgonzola este usor uitata afara din frigider pentru ca este iute iar prietenul meu spune ca la el mozzarella nu e mozzarella. Il linistesc, si ii spun razand, ca el nu stie ca nu este mozzarella proaspata ci o inventie speciala care imita celebra branza italiana dar dupa ce este bagata la cuptor, adica un fel de topping ciudat special facut pentru patronii de restaurante romanesti care sunt mai destepti decat clientii lor. Nu va mai spun ca painea care ar fi trebuit sa fie crocanta era imbibata cu zeama de rosii scursa din firicelele de rosii de sub feliile subtirele de „mozzarella” (ca mare rabdare au avut sa taie asa subtire branza, mai bine aveau rabdare sa prajeasca painea!).

Dam din cap nemultumiti si luam jegoasele meniuri la mana sa vedem ce italo-romanisme mai comandam. Imi atrag atentia in meniu tortelloni facuti in casa su smantana dulce si cotto (sa mori de ras nu alta, cred ca nu a mai incaput sa scrie prosciutto cotto sau cine a scris meniul nu are nicio treaba cu bucataria italiana si cu scrisul), iar prietenul meu cere lasagna cu sos ragu si sos bechamel si „parmeggiano” (alta traznaie a scribului de meniu, parmezan pe romaneste si PARMIGIANO in italiana idiotule, nu trebuie decat sa citesti ambalajul produsului, sau nu folosesti chiar parmigiano, ca si in cazul mozzarella?). Asteptam cuminti sa vedem ce primim si mare fu’ mirarea noastra sa vedem ca vine destul de repede flacaul cu blidele pline, dar ce sa va zic cand le-a pus pe masa era sa innebunesc de ras cand vad in farfuria cu lasagna doua frunze de salata taiata fin. Ma intreaba chelnerul usor afectat daca am vreo problema, iar eu il dumiresc spunandu-i ca eu nu am niciuna, dar bucatarul are foarte multe si ca eu cred foarte mult in reconversie profesionala, dar sa faci dintr-un vanzator de metalo-chimice bucatar de restaurant de fite poate ca este prea mult. Pleaca totusi nedumerit, iar noi incepem sa mancam linistiti. Dupa prima imbucatura luata, privirile ni se incruciseaza si incepem sa zambim pe sub mustata mestecand parca incercand sa gasim ceva bun. NIMIC.

Ambele produse erau extrem de sarate si fara un gust definit. Lasagna pe langa ca era facuta cu cel putin doua zile inainte avea o culoare ciudata maro si cu o adunatura de foi si sos bechamel aliniat ici colea, cu sos ragu fara culoare si fara prea multa carne, asa cum ar trebui nu mai zic de faptul ca nici nu era prea cald si servit la fel cu tortelloni din farfurii reci. Imaginati-va vreo 6 straturi de foi de lasagna (de abia le-am numarat ca erau lipite intre ele), cam de 2-3 mm fiecare , intr-o lasagna de 3 centimetri inaltime. Poate credeti ca exagerez, dar va dau cuvantul meu de onoare ca asa era (mi-am promis pe viitor ca voi lua cu mine un aparat foto pentru ca am vazut in ultima vreme prin restaurante lucruri de necrezut).

Tortelloni, dragii mei prieteni, nici macar nu au putut fi mancati. In primul rand nu aveau forma de tortelloni  ci aratau mai degraba a niste coltunasi moldovenesti cu forma nedefinita, cu aer inauntru, cu o umplutura de (sper eu) branza si bacon prajit si manjiti pe deasupra cu un sos de cascaval – vai de mama lui. Patura nefiarta (atentie, nu vorbim de al dente), pe alocuri lipita una de alta de avea 5-6 mm si cand o bagai in gura ti se lipea de dinti. Dar cu ce credea bucatarul ca ne va impresiona era peste toate acestea o bruma fina de „parmeggiano” de cea mai proasta calitate. Ceea ce omite cu desavarsire bucatarul nazdravan de la La Piazzetta este uleiul de masline din bucate  (eu cred ca nici nu stie ce e aia), busuiocul si rosiile proaspete, scrise cu atata drag in meniu. E clar! Cine a scris meniul este semianalfabet si nici macar nu i l-a aratat bucatarului, care oricum este din alt film.

Nu am mai avut curajul sa cerem si desert de frica, nu ca nu am mai fi putut manca ceva dupa acest festin.

Am baut linistiti o cafea LAVAZZA, uitandu-ne cu spaima daca nu cumva scrie pe cesti LAVEZA, acesta fiind singurul lucru italian din aceasta seara.

In concluzie, dragi patroni al carciumii, dupa ce veti corecta tampeniile scrise pe pagina de home a site-ului  http://www.lapiazzettacluj.ro/puteti sa inchideti vreo doua trei zile bomba asta si sa mergeti cu toti angajatii pana in Italia sa vedeti ce inseamna bucatarie, restaurant, bar, in stil italian. Ceea ce faceti acum este o tampenie la fel de mare ca si textul de pe prima pagina din site-ul vostru. Elementele de butaforie prin care vreti sa sugerati o piazzetta italiana nu numai ca sunt o tampenie, dar nu cadreaza cu plasmele cu sport.ro si canale de muzica. Si cine a mai auzit intr-o piazzetta italiana sa cante intr-una Julio Iglesias pana innebunesti si destul de incet incat sa se auda cum vorbesc musterii ca intr-un birt din zona garii, dar asta nu e o problema cand vezi mesele belite si lovite pe care esti servit, si WC-ul care se afla chiar langa farfuriile pe care urmeaza sa fie servita pizza.
Iar cand vad alte pareri de pe net cum ar fi (cred eu), mancatorul gratis prin restaurante pentru un articol bun, ADI HADEAN, imi vine sa spun si eu ca cei care se aseamana se aduna  http://www.adihadean.ro/2010/01/cronica-de-restaurant-la-piazzetta/. Frate asa gatesti si tu ca si prietenii tai: prost si confuz.

Sfatul meu pentru clientii La Piazzetta (ma si mir ca au scris corect numele) este sa ia cu ei neaparat un dicarbocalm doua.

Sfatul pentru patronii crasmei: mai bine metalo-chimice bine decat bucatarie italo-romana atat de prost.

Sursa foto: http://www.ftr.ro – foto 1, http://www.lapiazzettacluj.ro/ – foto 2

Anunțuri
 

30 de răspunsuri la „La Piazzetta Cluj – Doar daca insisti sa mananci ceva indigest

  1. bogdan

    25/04/2014 at 21:35

    Sincer cel mai bun restaurant din Cluj e Fair-Play….am lucrat pe tot eroilor,in fiecare bucatarie la fiecare restaurant si pot sa spun ca sunt 2-3 bucatari priceputi….in rest zici ca.s pirati

     
  2. Oltean Dinu

    18/12/2013 at 15:17

    Am fost in data de 17.12.2013 la rest La Piazzetta frumos amenajat servirea nu foarte buna o domnisoara ospatarita care ar trebui sa invete sa vb ma frumos cu clienti si sa fie mai atenta cu clientii din cate am inteles e „sefa de sala”::)) dupa care am comandat de la bucatarie am crezut ca mi se intoarce stomacu pe dos. NU am timp sa scriu toate detaliile care sau intamplat dar va rog un singur lucru : Conducerea luati masuri caci cu asa mancare si pustoaice ospatar va stricati imaginea pacat caci localul este foarte frumos .

     
    • aado

      16/01/2014 at 22:30

      corect.
      imitatii de chelneri…si cica sefa de sala …
      pacat…
      ca astai metoda romaniei ..sa arate bine „chelnerita” indiferent daca stie meserie sau nu….

       
  3. dadatroll

    12/01/2012 at 00:52

    Da mey da nai mai mancat nimica in ultimele zile casa nu zis lunii?

     
  4. Florin

    06/12/2011 at 15:12

    Dupa cum putem citi,sunt cateva persoane care chiar au remarcat diferenta de cum erau preparate si servite preparatele din meniu cand acest local a fost deschis si in momentul de fata,acest lucru nu poate decat sa ma duca cu gandul la niste vorbe rostite de catre persoana care a pus osul la deschiderea lui ca si sef de restaurant si care cand a plecat de acolo mi-a spus.,”Sa dea Dumnezeu sa mearga bine…”.Acum de curiozitate intrati in local si aruncati privirea in meniu,nu mare are sa va fie mirarea cand o sa gasiti in meniul unui local”italian” mititei,ceafa,ciorba de burta….etc.Jenant si mai spunem ca”oferim servicii de ospitalitate”,Cu respect

     
  5. iulian

    21/11/2011 at 19:33

    se vede ca ai „mancat” bine pe la restaurantele din imprejurimi domnisoara e si normal ca doar trebe sa iasa si ei cumva din pragu asta in care le merge rau afacerea..de bine, de rau la piazzeta merge lumea pt ca e un local frumos bine aranjat si cam atat. nu le iau apararea pt ca ai perfecta dreptate in leg cu produsele de acolo…se vede de la o posta ca patronii is interesati in mod obsesiv sa aiba cat mai mare castig posibil si pe cel mai low cost care se poate. ce nu stiu ei e ca ar putea da lovitura daca ar fi mai putini zgarciti si ar investi un pic in produsele cre le pun pe masa la „musteri” (ai putea sa folosesti si tu denumirea de clienti ca prea iti areti fustrarea si motivarea bine intemeiata impotriva localului, nu crezi?) am fost de cateva ori acolo si merg destul de des pt ca imi place localul…parerea mea e cel mai bine aranjat din cluj ca design si chiar iti da un aer de „italian restaurant”. din pacate daca tot mergi acolo si te decizi sa comanzi ceva de mancare observi ca toate produsele cabanos, salam sau sunca au acelasi gust si asta nu pt ca nu stie pizzaru sa-si faca treaba ci pt ca produsele is de cea mai proasta calitate si cele mai ieftine care se gasesc p piata. Dar de aici si pana sa ne spui tu ca lazagna are 3 cm e mult. stii macar cat e 3 cm?ca exagerezi cred ca si-a dat seama totata lumea care ti-a citit „fustrarea” sau a celor care ti-au cerut sa faci aceasta postare. Si inca ceva ..dac doresti limodata cu apa minerala spune-i draga la ospatar ca de aia ti-a pus meniul in fata sa te decizi si sa ii spui comanda care o doresti. sau daca ceri o cola astepti sa te intrebe daca nu doresti cola light? inteleg ca ai bagat si ideea aia ca sa ai cu ce umple articolul dar macar nu exagera.

     
    • Romania Gastronomica

      22/11/2011 at 13:45

      Dupa ce spuneti in comentariul dumneavoastra se pare ca musteriul roman prefera sa manance tampenii doar pentru simplul fapt ca localul arata dragut. Mare tampenie! Cat despre lasagna si alte produse eu cred ca nu ai mancat un preparat corect realizat in viata ta. Si inca ceva: in afara de pizza salami unde se foloseste un singur tip de salam, nu stiu ce ar mai putea cauta mezelurile in bucataria de pizza. Se vede treaba ca nu stii nimic stimate domn parerist. Doarin romania se pune salam, parizer si cabanos in orice. Si stii de ce: pentru ca asa sunteti obisnuiti de acasa. Propunerea mea este sa te duci la undeva in Italia si sa stai sa admiri peisajul vreunui orasel si sa mananci niste coli de carton ca oricum nu conteaza ce mananci atata vreme cat peisajul este frumos. La revedere!

       
  6. stela

    21/11/2011 at 15:13

    Parerile nu se discuta.Sfaturi da ti tie mai bine.Nu stii vorbi corect romaneste si ai tupeu sa jignesti un asemenea restaurant,laudat de multe persoane din diferite clase sociale.Nu arata asa jalnic,cum il descrii tu,dincontra are un aspect frumos si primitor ,iar mancarea nu e proasta cum o descrii tu…nu stiu cum poti spune asa ceva fara probe.cine sa te creada?Ospatarii sund educati si stiu cum sa se poarte cu clinetul lor.nu tot abera Meniuri jegoase?thmm alta prostie si inventie

     
    • Romania Gastronomica

      22/11/2011 at 13:29

      Stimata domnisoara Stela simt in tonul dumneavoastra frustrarea celui responsabil de dezastrul de la carciuma cu pricina. Cat despre scrisul in limba romana va pup pe cartea de gramatica, ca tare rau mai scrieti in doar cateva fraze.

       
  7. Cristian Vladu

    23/10/2011 at 17:46

    Foarte buna recenzia ta. Dar, ceva s-a schimbat la acest local in ultima vreme. Pt. ca la inceputuri, atunci cand a fost deschis, mancarea era chiar buna. In ultimele 2 luni, mi-am luat „teapa” de 2 ori acolo.

     
    • Romania Gastronomica

      24/10/2011 at 20:21

      Din pacate este purul adevar. Sper ca patronii sa ia masuri.

       
      • clara

        20/01/2013 at 01:11

        din pacate, ma indoiesc. vbesc in cunostinta de cauza cand spun ca se trage de un ketchup pana deja e apa pentru limitarea cheltuielilor si obtinerea profitului prin orice mijloace.

         
  8. TheFly

    23/10/2011 at 14:43

    Am fost de cateva ori la La Piazzetta si nu am de ce sa ma plang. Mi-a placut localul, mancarea de asemenea. Pe de alta parte nu contest cele spuse in acest articol. Ma amuza insa urmatorul fapt: autorul acestui text pretinde a fi un fin cunoscator al denumirilor italiene, in timp ce sta cam prost cu limba romana. Uite un exemplu:

    „Ei bine dupa ce treci de portalul impunator si usile impozante de sticla, care daca le privesti cu atentie vezi cat de chicios sunt decorate…”

    „PE care”, maestre, nu „care”, fi-ne-ar prepozitiile de ras astazi si maine, precum si impresiile de superioritate.

     
    • Romania Gastronomica

      24/10/2011 at 20:22

      Ooo – avem un filolog printre noi care face analiza morfologica pe text, minunat, multumesc de corectura. Erorile la scriere, din graba, apar, sunt inerente cand scrii repede. E vorba de pronumele relativ in acuzativ – pe care, da, complement direct. Imi mai scapa niste virgule, stiu, dar vad ca si tie.
      Pofta buna la Piazzetta [la la piazzettaJ, o la la – daca vezi o firma cu La trei ursuleti – o sa spui ca ai fost “la La trei ursuleti”?! hm), nu toti trebuie sa avem pretentii asupra calitatii bucatelor servite sau asupra promptitudinii chelnerilor, bineinteles. Se poate si asa – cum iti place tie.
      Ai pierdut insa esenta articolului uitandu-te dupa greseli. Nu vreau sa stiu cum citesti un ziar.

       
  9. Sanda

    21/10/2011 at 21:40

    „mancatorul gratis” 😦 ….urat din partea ta! macar daca l-ai cunoaste pe Adi, sa inteleg ca esti un bucatar celebru de poti sa judeci cum gateste, cum si ce face el? Nu te-ai putut abtine sa nu arunci cu pietre intr-un om, desi articolul se dorea sa fie despre un local?
    Nu te obosi sa-mi raspunzi, promit sa nu mai calc pe aici.

     
    • Romania Gastronomica

      24/10/2011 at 20:09

      Aceasta este parerea mea stimata domnisoara. Cum va explicati faptul ca scrie de bine despre tot felul de locatii care au mari carente? Este adevarat ca nu stie prea multe despre gastronomie dar prefer sa-l vad pervers si prost nu doar prost.

       
  10. dadatroll

    20/10/2011 at 21:40

    Am si eu o intrebare. Dece vati facut semn casa schimbati bruscetele alea si nati vorbit si voi ca toti oameni? Ce sunteti surdo mutii?

     
    • Romania Gastronomica

      20/10/2011 at 21:46

      Un semn cateodata face cat o mie de cuvinte. Felicitari pentru intrebare! Intrebarea ca si blogul. Foarte tare!

       
  11. jay

    20/10/2011 at 21:32

    orice comparatie cu Napoli Centrale e neavenita. acolo e bucataria italiana. aici e doar o tentativa nereusita…

     
    • Romania Gastronomica

      20/10/2011 at 21:40

      Mergem si acolo sa vedem. Daca nu avem ce comenta poate ne alegem cu o seara reusita. Ramane de vazut.

       
  12. smecherina

    20/10/2011 at 08:06

    felicitari pentru recenzie! TREBUIA ca mai devreme sau mai tarziu sa fim indignati de prestatia unui restaurant „italian” in buricul targului. Cred ca nici macar nu e cazul sa mergi in Italia ca sa poti face diferenta in mod obiectiv…

     
  13. Alexandra Crăciun

    19/10/2011 at 21:48

    Nu pot să spun decât că sunt în mare parte de acord cu ceea ce ai spus mai sus. M-am ferit să îi fac o recenzie tocmai pentru că mi s-a părut foarte trist ce am văzut acolo.
    Ți-am promovat și noi articolul, merită!

     
    • Romania Gastronomica

      19/10/2011 at 21:57

      Nu trebuie sa ne temem de cuvinte. Dupa ce iti strici o seara la o bomba ca si asta merita sa stie si ei, poate ii trezim.

       
  14. Roxana

    19/10/2011 at 21:43

    La Piazzetta este un local execrabil!

     
  15. Marcel

    19/10/2011 at 12:39

    Din pacate, aproape 95% din restaurantele din Romania, sunt execrabile!
    Dar care-i peoblema? Nu?
    Romanul n-are nici o cultura culinara!
    Pe romanul nostru il intereseaza din Gastronomia Romaneasca doar Ciorba de burta, Mici, Ceafa de porc, Carnatii, Cartofii prajiti si desigur Berea!
    Daca vor sa se dea fitosi (ce sa mai discutam) intra in restaurantele italienesti (ca alt tip de restaurant nu prea se dezvolta in tarisoara lui „Micu’ cu Bere”, iar daca se gasesc pe ici pe colo, un rest. Indian, Chinezesc, ma intreb daca chiar au clienti la full, pt ca nu au mancare pe gustul romanasilor grataragii…..) si mananca tot ce-i pun aia in fata, ca nu conteaza ce gust au, chestia ca „halesc” intrun restaurant italienesc (hai baaaaiiiii, ca sunt umblati prin lume!!!!).
    As putea sa scriu un articol acum, dar nu mai are rost sa ma inervez!

     
    • Romania Gastronomica

      19/10/2011 at 13:49

      Vina din pacate este impartita intre proprietarii de restaurante si musterii, pentru ca daca incerci altceva decat ceafa cu cartofi prajiti risti in multe cazuri sa patesti ca si mine. Sigur, ca nu luam in calcul restaurantele unde se gateste cu adevarat, din pacate 5%.

       

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: